Brokuły zapiekane pod beszamelem to prosty i wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Mogą również stanowić lekki, samodzielny posiłek. Wierzch zapiekanki posypałam startym serem Pecorino, ale można też użyć np. Parmezanu lub Grana Padano 🙂
Brokuły zapiekane pod beszamelem
Brokuły zapiekane pod beszamelem – składniki:
- 1 duży brokuł (lub 2 malutkie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 pełne łyżki mąki
- około 90 g sera Pecorino
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty i odcedzić.
Na patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania delikatnie wysmarować masłem i przełożyć różyczki brokuła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do brokuła. Następnie całość polać sosem beszamelowym i posypać startym serem Pecorino. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 – 25 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: