Brokuły zapiekane pod beszamelem


Brokuły zapiekane pod beszamelem to prosty i wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Mogą również stanowić lekki, samodzielny posiłek. Wierzch zapiekanki posypałam startym serem Pecorino, ale można też użyć np. Parmezanu lub Grana Padano 🙂

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Składniki:

  • 1 duży brokuł (lub 2 malutkie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 pełne łyżki mąki
  • około 90 g sera Pecorino
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty i odcedzić.

Na patelni roztopić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.

Naczynie do zapiekania delikatnie wysmarować masłem i przełożyć różyczki brokuła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do brokuła. Następnie całość polać sosem beszamelowym i posypać startym serem Pecorino. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 – 25 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Brokuły zapiekane z serem pleśniowym

Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem

Parmigiana di melanzane

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem

Pieczona brukselka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *