Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa… Brukselka! Ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą… Ta jest pyszna, chrupiąca i lekko słodka. Mniam! Wystarczy odpowiednio ją przygotować, aby odczarować to nielubiane warzywo. Upieczona będzie idealnym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu lub przekąską. Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do tych małych kapustek, spróbujcie tego przepisu. Może zmienicie zdanie? 😉
Składniki:
- 500 g brukselki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę umyć i obrać z brzydkich, zewnętrznych listków. Następnie przekroić na pół i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, syrop klonowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać. Jeśli główki brukselek są duże, piec trochę dłużej.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili
Brzmi pysznie! Można syrop klonowy zastąpić na przykład miodem? Chętnie bym spróbowała brukselki w takiej odsłonie!
Pozdrawiam cieplutko!
Można 🙂
Nie można! Przyjdzie brukselkowa policja i nakrzyczy 🙂
Zawsze można pokombinować, najwyżej wyjdzie ciut inaczej
Czy można ją podać jako dodatek np do piersi z kurczaka??
Tak 🙂
Czy jest szansa ze wyjdzie rownie dobre z mrozonej brukselki? Po uprzednim rozmrozeniu, oczywiscie.
Szczerze mówiąc nie próbowałam… Jednak polecam użyć świeżej. Pozdrawiam 🙂