Pieczona kapusta


Pieczona kapusta to prosty, aromatyczny i wyśmienity dodatek do obiadu. Wystarczy nasmarować ją oliwą z oliwek, posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim, doprawić solą i pieprzem i upiec 🙂 Łatwizna!

Pieczona kapusta

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i pokroić na “dwunastki” (każdą część starać się przekroić przez środek głąba). Wysmarować oliwą z oliwek, posypać czosnkiem niedźwiedzim i doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozsmarować na nim oliwę z oliwek. Ułożyć kawałki kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 1 godziny do 1 godziny i 10 minut. Najlepiej sprawdzać czy już jest miękka, wbijając widelec w kapustę.

Smacznego 🙂

Zapisz




Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 komentarzy do “Pieczona kapusta

    • KetoAnia

      Piekę. Nie miałam niedźwiedziego więc posmarowałam masłem z czosnkiem solą kłodawską i pieprzem. Myślę, że można kombinować. Myślałam o posypaniu mielonymi ziołami jak do bigosu jak kminek, ziele itd. Może następnym razem.

  • Tomasz

    A jakby ją najpierw podgotował w wodzie z kostką rosołową i późnuej odsączoną dopiero zapiekł?. I I przed końcem pieczenia posypać tartą bułką. Ciekawe czy też by była smaczna.

      • smakosz

        No, TO jest wypowiedź… Zawiera skondensowaną opinię na tematy walorów smakowych, estetycznych jak również indywidualny odbiór idei kulinarnych autora przepisu. Dodałbym jeszcze nutkę dezaprobaty wynikającą prawdopodobnie z braku akceptacji doboru przypraw a w szczególności czosnku niedźwiedziego. Jego specyficzny aromat nie do końca odpowiada wyszukanym gustom kulinarnym smakoszy. Nie wiemy do końca ale autorowi komentarza być może niezbyt odpowiada także wygląd końcowy potrawy, w tym kolor przypominający nieco …a zresztą nie wchodźmy w szczegóły…

    • smakosz

      Tylko możesz mi powiedzieć – PO JAKĄ CHOLERĘ? Można jeszcze zrobić milion innych czynności ale jak komuś się bardzo nudzi…