Główka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam 🙂
Faszerowana główka kapusty włoskiej
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 100 g parzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- około 3 szklanek bulionu
- sól pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki wywaru z gotowania kapusty
- 1/2 serka naturalnego Arla Apetina
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- gaza
Przygotowanie:
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście i przełożyć w całości do garnka z lekko osolonym wrzątkiem (głąbem do dołu). Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć, ostudzić i wyciąć głąb.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miseczki, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Na stole rozłożyć gazę i położyć kapustę (wycięciem do góry). Ostrożnie rozchylić liście i powpychać pomiędzy nie mięso. Uformować główkę kapusty, owinąć ciasno gazą i związać.
Do garnka wlać bulion i włożyć owiniętą kapustę (związaniem do dołu). Gotować pod przykryciem, na malutkim ogniu 1 godzinę. Zdjąć gazę, pokroić na porcje i polać sosem.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilkę smażyć. Wlać passatę pomidorową, wywar z gotowania kapusty i koncentrat pomidorowy. Gotować około 3-4 minut, dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Dziękuję bardzo!
Moja babcia gotowała to, doskonałe w smaku i pięknie wyglądające na naczyniu przed pokrojeniem 😉