Faszerowana główka kapusty włoskiej


Główka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam 🙂

Faszerowana główka kapustyFaszerowana główka kapusty włoskiej

Faszerowana główka kapusty

Faszerowana główka kapusty

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g parzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • około 3 szklanek bulionu
  • sól pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wywaru z gotowania kapusty
  • 1/2 serka naturalnego Arla Apetina
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • gaza

Przygotowanie:

Z kapusty usunąć zewnętrzne liście i przełożyć w całości do garnka z lekko osolonym wrzątkiem (głąbem do dołu). Gotować pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć, ostudzić i wyciąć głąb.

Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miseczki, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Na stole rozłożyć gazę i położyć kapustę (wycięciem do góry). Ostrożnie rozchylić liście i powpychać pomiędzy nie mięso. Uformować główkę kapusty, owinąć ciasno gazą i związać.

Do garnka wlać bulion i włożyć owiniętą kapustę (związaniem do dołu). Gotować pod przykryciem, na malutkim ogniu 1 godzinę. Zdjąć gazę, pokroić na porcje i polać sosem.

Sos pomidorowy:

Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilkę smażyć. Wlać passatę pomidorową, wywar z gotowania kapusty i koncentrat pomidorowy. Gotować około 3-4 minut, dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Faszerowana główka kapusty włoskiej