Pyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Deser czekoladowy z chili zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkach) z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i szczypty chili. Myślę, że miłośników czekolady nie będzie trzeba namawiać do przygotowania tego deseru. Polecam 🙂
Składniki na deser czekoladowy:
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g serka mascarpone
- 75 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- szczypta chili (lub dwie 😉 )
Przygotowanie deseru czekoladowego z chili:
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy chili, posiekaną czekoladę oraz masę, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Przekładamy do pucharków i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Na ile osób starczy ten krem ?
4 kieliszki, takie jak na zdjęciu. Pozdrawiam 🙂