Idealny pomysł na ciepłe, weekendowe śniadanie. Kokilki wypełniłam młodym szpinakiem z czosnkiem, odrobiną śmietany kremówki, pokrojonym w kostkę pomidorem i mozzarellą. Wbiłam po jednym jajku, doprawiłam solą i pieprzem i zapiekłam tak, aby żółtko pozostało płynne a białko ścięte. Voila! 😉 Aaa… i najlepiej smakują ze świeżym pieczywem lub grzankami 🙂
Jajka zapiekane ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem
Składniki (na 3 porcje):
- 125 g świeżego szpinaku „baby”
- 3 jajka
- 1 pomidor
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidora sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zeszklić. Dodać umyte i osuszone liście szpinaku oraz kremówkę. Mieszając podsmażać, aż szpinak zwiędnie i większość płynu odparuje (około 1 minuty). Wyłączyć gaz, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i pomidora. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wypełnić kokilki, a na wierzch wbić po jednym jajku. Posolić i popieprzyć.
Kokilki ustawić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy wysokości kokilek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 13-15 minut. Żółtka mają być płynne a białka ścięte.
Smacznego 🙂