Mus czekoladowy z tofu


Wegański, jedwabisty mus czekoladowy z tofu z dodatkiem masła orzechowego zadowoli niejedno podniebienie. Deser jest banalnie prosty do przygotowania, każdy sobie poradzi 😉 Ma aksamitną konsystencję, a tofu wcale nie jest wyczuwalne. Z dodatkiem malin tworzą rewelacyjny deser, idealny na Walentynki 🙂

Mus czekoladowy z tofu

Składniki:

  • 340 g silken tofu (jedwabistego)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła orzechowego (gładkiego)
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • maliny

Przygotowanie:

Do rondelka wlać mleko sojowe i wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wyłączyć gaz i dodać posiekane czekolady oraz masło orzechowe. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Dodać tofu i dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie przelać do kieliszków lub pucharków i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy mus udekorować malinami i startą czekoladą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Deser z czereśniami i kardamonem

Deser czekoladowy z chili

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Trufle czekoladowe

Deser orzechowo – karmelowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *