Wegański, jedwabisty mus czekoladowy z tofu z dodatkiem masła orzechowego zadowoli niejedno podniebienie. Deser jest banalnie prosty do przygotowania, każdy sobie poradzi 😉 Ma aksamitną konsystencję, a tofu wcale nie jest wyczuwalne. Z dodatkiem malin tworzą rewelacyjny deser, idealny na Walentynki 🙂
Mus czekoladowy z tofu – składniki:
- 340 g silken tofu (jedwabistego)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła orzechowego (gładkiego)
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- maliny
Przygotowanie musu czekoladowego z tofu:
Do rondelka wlać mleko sojowe i wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wyłączyć gaz i dodać posiekane czekolady oraz masło orzechowe. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Dodać tofu i dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Następnie przelać do kieliszków lub pucharków i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy mus udekorować malinami i startą czekoladą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: