Deser z czereśniami i kardamonem to jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch nałożyłam wydrylowane czereśnie i polałam sosem czekoladowym. Przepyszna propozycja na weekend 🙂
Deser z czereśniami i kardamonem
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta kardamonu
- 2 garście czereśni
Sos czekoladowy:
- 50 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietany kremówki
Deser z czereśniami i kardamonem – przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone i szczyptą kardamonu.
Sos czekoladowy:
W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Następnie dodajemy połamane czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Potem studzimy.
Na dno pucharków nakładamy krem, potem wydrylowane czereśnie. Na koniec całość polewamy czekoladą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Nigdy nie dodawaliśmy kardamonu do tego typu deserów – super inspiracja!