Deser z czereśniami i kardamonem


Deser z czereśniami i kardamonem to jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch nałożyłam wydrylowane czereśnie i polałam sosem czekoladowym. Przepyszna propozycja na weekend 🙂

Deser z czereśniami i kardamonemDeser z czereśniami i kardamonem

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta kardamonu
  • 2 garście czereśni

Sos czekoladowy:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki

Deser z czereśniami i kardamonem – przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone i szczyptą kardamonu.

Sos czekoladowy:

W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Następnie dodajemy połamane czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Potem studzimy.

Na dno pucharków nakładamy krem, potem wydrylowane czereśnie. Na koniec całość polewamy czekoladą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Deser z czereśniami i kardamonem