Deser z czereśniami i kardamonem


Jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch nałożyłam wydrylowane czereśnie i polałam sosem czekoladowym. Przepyszna propozycja na weekend 🙂 Zrobicie?

Deser z czereśniami i kardamonem

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta kardamonu
  • 2 garście czereśni

Sos czekoladowy:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone i szczyptą kardamonu.

Sos czekoladowy:

W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy.

Na dno pucharków nakładamy krem, potem wydrylowane czereśnie. Całość polewamy czekoladą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Deser z kremem pâtissière, mascarpone i nektarynkami

Deser czekoladowy z chili

Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Deser z czereśniami i kardamonem