Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami


Czekoladowe naleśniki z nutką cynamonu, nadziewane twarożkiem ze zmielonymi migdałami oraz soczystymi czereśniami. Całość posypana płatkami kukurydzianymi, migdałowymi i zapieczona. Gotowe naleśniki podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem, ale równie dobrze zamiast jogurtu można użyć śmietany. Polecam 🙂

Zapiekane naleśniki czekoladowe z czereśniami

Zapiekane naleśniki czekoladowe z czereśniami

Składniki (na 5 naleśników):

Naleśniki czekoladowe:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta cynamonu

Nadzienie:

  • 400 g zmielonego twarogu
  • 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego (w proszku, bez cukru)
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • około 300 g wydrylowanych czereśni

Na wierzch:

  • płatki migdałowe
  • płatki „Lubella” corn flakes kakao i miód
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny (lub śmietana 18%)
  • płynny miód

Przygotowanie:

Naleśniki czekoladowe:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło.

Patelnie teflonową rozgrzewamy i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.

Nadzienie:

Wszystkie składniki oprócz czereśni dokładnie ze sobą mieszamy. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i kładziemy wydrylowane czereśnie. Zwijamy w rulon i przekładamy do naczynia do zapiekania.

Na wierzch:

Roztapiamy łyżkę masła i za pomocą pędzelka smarujemy naleśniki. Całość posypujemy lekko rozkruszonymi w dłoni płatkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *