Czekoladowe naleśniki z nutką cynamonu, nadziewane twarożkiem ze zmielonymi migdałami oraz soczystymi czereśniami. Całość posypana płatkami kukurydzianymi, migdałowymi i zapieczona. Gotowe naleśniki podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem, ale równie dobrze zamiast jogurtu można użyć śmietany. Polecam 🙂
Składniki (na 5 naleśników):
Naleśniki czekoladowe:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta cynamonu
Nadzienie:
- 400 g zmielonego twarogu
- 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego (w proszku, bez cukru)
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- około 300 g wydrylowanych czereśni
Na wierzch:
- płatki migdałowe
- płatki „Lubella” corn flakes kakao i miód
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- jogurt naturalny (lub śmietana 18%)
- płynny miód
Przygotowanie:
Naleśniki czekoladowe:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło.
Patelnie teflonową rozgrzewamy i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.
Nadzienie:
Wszystkie składniki oprócz czereśni dokładnie ze sobą mieszamy. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i kładziemy wydrylowane czereśnie. Zwijamy w rulon i przekładamy do naczynia do zapiekania.
Na wierzch:
Roztapiamy łyżkę masła i za pomocą pędzelka smarujemy naleśniki. Całość posypujemy lekko rozkruszonymi w dłoni płatkami kukurydzianymi i płatkami migdałowymi.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem.
Smacznego 🙂