Crumble z truskawkami i rabarbarem, posłodzone miodem pod kruszonką z mąki żytniej i płatków kukurydzianych. Zdrowe i pyszne śniadanie na gorąco lub deser, który zadowoli niejedno podniebienie. Prosto, szybko i smacznie 🙂
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka miodu
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 i 1/3 szklanki płatków „Lubella” corn flakes kakao i miód
- 70 g masła
- 2 pełne łyżki miodu
Przygotowanie:
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (1 cm). Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół. Dodać mąkę ziemniaczaną i miód. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić i ostudzić. Do miseczki wsypać mąkę, dodać miód i masło. Wszystko dokładnie połączyć, rozcierając palcami. Dodać lekko rozkruszone w dłoni płatki kukurydziane i wymieszać.
Kokilki wypełnić truskawkami z rabarbarem, wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Smacznego 🙂