Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką


Naleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych. Ciekawe połączenie smaków, które świetnie się sprawdziło i powstało niebanalne śniadanie 🙂 Polecam 🙂

Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką

Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką

Składniki (na około 5 naleśników):

Naleśniki:

  • 1 szklanka płatków „Lubella” corn flakes kakao i miód
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie:

  • 300 g mielonego twarogu
  • około 3 łyżek syropu klonowego
  • 1/2 laski wanilii
  • czarna porzeczka

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Naleśniki:

Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta (mają wyglądać jak gruba bułka tarta). Następnie dodać przesianą mąkę, jajko, mleko, olej i syrop klonowy. Zmiksować.

Rozgrzać patelnie teflonową i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło warstwą dno.  Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.

Nadzienie:

Twaróg, syrop klonowy i wyskrobane ziarenka z połowy laski wanilii dokładnie zmiksować.

Na każdym naleśniku rozsmarować porcję serka i położyć czarne porzeczki. Zwinąć w rulon i posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką