Yakisoba (焼 き そ ば) to pyszna i popularna japońska potrawa przygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste danie typu stir-fry, które można modyfikować dodając swoje ulubione składniki. W Kraju Kwitnącej Wiśni można ją znaleźć na ulicznych straganach, festiwalach lub szkolnych imprezach. Polecam 🙂
Składniki:
- 250 g makaronu Soba
- 1/3 główki małej kapusty
- 1 marchewka
- 160 g cienkich plasterków boczku
- 2 dymki (cebulki ze szczypiorkiem)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
Sos Yakisoba:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki Mirinu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 płaska łyżka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Boczek pokroić na małe kawałki. Czosnek bardzo drobno posiekać. Cebulki pokroić w piórka, szczypiorek ukośnie na kawałki (około 4 cm).
Wszystko gotowe? To do dzieła!
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojony boczek, czosnek i lekko podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Następnie dodać szczypiorek i chwilkę podsmażać. Nie wyłączając gazu, dodać ugotowany makaron, pieprz i wlać przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego 🙂