Yakisoba


Yakisoba (焼 き そ ば) to pyszna i popularna japońska potrawa przygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste danie typu stir-fry, które można modyfikować dodając swoje ulubione składniki. W Kraju Kwitnącej Wiśni można ją znaleźć na ulicznych straganach, festiwalach lub szkolnych imprezach. Polecam 🙂

Yakisoba

Składniki:

  • 250 g makaronu Soba
  • 1/3 główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 160 g cienkich plasterków boczku
  • 2 dymki (cebulki ze szczypiorkiem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz

Sos Yakisoba:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki Mirinu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 płaska łyżka cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.

Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Boczek pokroić na małe kawałki. Czosnek bardzo drobno posiekać. Cebulki pokroić w piórka, szczypiorek ukośnie na kawałki (około 4 cm).

Wszystko gotowe? To do dzieła!

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojony boczek, czosnek i lekko podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Następnie dodać szczypiorek i chwilkę podsmażać. Nie wyłączając gazu, dodać ugotowany makaron, pieprz i wlać przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego 🙂




Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *