Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami


Obłędnie pyszny deser z kremem pâtissière, mascarpone i nektarynkami. Niebo w gębie…

Deser z kremem patissiere i nektarynkamiDeser z kremem pâtissière, mascarpone i nektarynkami

Składniki (na 4 porcje):

Krem pâtissière:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 4 nektarynki
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Przygotowanie deseru z kremem pâtissière:

Krem pâtissière:

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru.

Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.

Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami