Obłędnie pyszny deser z kremem pâtissière, mascarpone i nektarynkami. Niebo w gębie…
Deser z kremem pâtissière, mascarpone i nektarynkami
Składniki (na 4 porcje):
Krem pâtissière:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 4 nektarynki
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie deseru z kremem pâtissière:
Krem pâtissière:
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru.
Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru.
Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego 🙂
Witam , czemu nie można wydrukować ??
Już można 🙂 Pod każdym wpisem jest przycisk „Drukuj”. Pozdrawiam 🙂