Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem


Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta.

Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina

Składniki:

Gęś:

  • 2 piersi gęsi
  • 8 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki:

  • 1/2 kg małych ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sos winny:

  • 7 susek sechlońskich (bez pestek)
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 2 liście laurowe
  • sól

Przygotowanie:

Gęś:

Piersi gęsi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. W moździerzu rozgniatamy ziarenka jałowca, mieszamy z majerankiem i nacieramy piersi gęsi. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni (tłuszczu nie wylewamy!) i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 175-180′C na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły.

Ziemniaki:

Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut.

Sos winny:

Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Doprawiamy solą.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *