Pulpeciki po wietnamsku


Pulpeciki po wietnamsku to soczyste mięsne kuleczki z dodatkiem marchewki w słodkim sosie chili z czosnkiem i imbirem. Miłośnikom kuchni azjatyckiej na pewno będą smakować. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Pulpeciki po wietnamsku podałam z ryżem i prostą surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. Wypróbujecie? 🙂

Pulpeciki po wietnamsku

Składniki:

Pulpeciki:

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • około 3/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 papryczka chili (lub więcej)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 pełna łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż
  • surówka
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Do miski przełożyć mięso mielone, posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Dodać sos sojowy, sos rybny, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić (najlepiej dłonią) i uformować pulpeciki.

Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć pulpeciki. Wlać wodę i dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 8 – 10 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody.

Sos:

Papryczkę chili przeciąć, usunąć pestki i bardzo drobno posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Dodać papryczkę chili, imbir, cukier, ocet ryżowy, sos rybny i wodę. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i ciągle mieszając wlać do gotującego się sosu. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był za mało słony, dolać jeszcze odrobinę sosu rybnego. Następnie włożyć pulpeciki i wymieszać, aby oblepiły się sosem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sajgonki

Sałatka z sosem tamaryndowym

Jajka zięcia

Yakisoba

Meksykańskie pulpeciki z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *