Chlebek bananowy z cukrem kokosowym


Chlebek bananowy z cukrem kokosowym to nic innego jak bardzo smaczne, aromatyczne ciasto bananowe. Zamiast zwykłego cukru dodałam cukier kokosowy, dzięki któremu ciasto ma przyjemny karmelowy posmak. To bardzo proste do przygotowania ciasto będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawki lub herbaty. Robi się je ekspresowo! Miłośnicy bananów z pewnością będą zadowoleni 🙂

Chlebek bananowy z cukrem kokosowym

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W misce rozgnieść widelcem banany (w miarę dokładnie). Dodać roztopione masło, przesianą mąkę i resztę składników. Wymieszać do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 24 cm x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Próżniak

Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe

Babka orzechowa z jabłkami

Babka zebra

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *