Próżniak


Próżniak to jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości…

Próżniak

Składniki:

  • 5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę rodzynek

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wymieszać. Dodać resztę składników i wszystko razem wymieszać.

Dwie małe foremki keksówki posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ekspresowe ciasto z malinami

Placek migdałowy z gruszkami

Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi

Szarlotka sypana

Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 komentarzy do “Próżniak