Próżniak to jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości…
Składniki:
- 5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę rodzynek
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wymieszać. Dodać resztę składników i wszystko razem wymieszać.
Dwie małe foremki keksówki posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ekspresowe ciasto z malinami
→ Placek migdałowy z gruszkami
Mniam, wygląda pysznie 🙂
Bardzo apetyczne,mniam.
Bardzo dobre ciacho. Ja zamiast rodzynek dodałam uprażone orzechy włoskie I zmniejszylam ilosc cukru.
Robiłam, bardzo dobry polecam 😄
Super smakuje. Zniknęło w mgnieniu oka. Następne do dnia musilam robić drugie 😊
🙂
Dobra jedziemy z tym cichem. To będzie mój ciastowych debiut. Lubię takie przepisy. Pleśniaka, hm…..
Czy może być w jednej większej blaszce zamiast w 2 keksówkach
Może
Czy jeśli ciasto umieszczę w jednej, standardowej keksówce, to czas pieczenia powinien być taki sam?
Raczej tak, ale najlepiej piec do tzw. suchego patyczka 🙂