Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem to prosty i smaczny pomysł na pożywne śniadanie. Rozpływające się żółtko na chrupiącym boczku… to idealny posiłek na początek dnia.
Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem
Składniki:
- 1 bułka
- 1 plasterek koziego sera
- 2 cienkie plasterki boczku
- 1 jajko
- roszponka
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy przekrojone na pół plasterki boczku. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy. Na ten sam tłuszcz wbijamy jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko.
Smacznego 🙂