Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem


Prosty i smaczny pomysł na pożywne śniadanie. Rozpływające się żółtko na chrupiącym boczku… to idealny posiłek na początek dnia.

Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem

Składniki:

  • 1 bułka
  • 1 plasterek koziego sera
  • 2 cienkie plasterki boczku
  • 1 jajko
  • roszponka
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy przekrojone na pół plasterki boczku. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy. Na ten sam tłuszcz wbijamy jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.

Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko.

Smacznego 🙂

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *