Sos Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą.
Składniki:
- 400 g makaronu bucatini
- 100 g pancetty (w oryginale guanciale)
- 50 g włoskiego salami
- 1 cebulka
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 mała papryczka chilli
- około 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do sosu. Dodać trzy łyżki sera pecorino i wszystko delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać resztą sera i odrobiną natki pietruszki.
Smacznego 🙂