Bucatini all’Amatriciana


Sos Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą.

Bucatini all'Amatriciana

Składniki:

  • 400 g makaronu bucatini
  • 100 g pancetty (w oryginale guanciale)
  • 50 g włoskiego salami
  • 1 cebulka
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała papryczka chilli
  • około 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą.

Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do sosu. Dodać trzy łyżki sera pecorino i wszystko delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać resztą sera i odrobiną natki pietruszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *