Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi


Pora na coś zdrowego 😉 Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.

Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • około 70 g rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 plasterków „Prosciutto Crudo”
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek „extra virgin”
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy „Dijon”
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą.

Rukolę płuczemy, osuszamy, przekładamy na talerz, dodajemy przekrojone na pół pomidorki (większe kroimy na ćwiartki) i starty parmezan. Wszystko polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Plasterki prosciutto przekrawamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy w sałatce.

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową sałatkę.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *