Pora na coś zdrowego 😉 Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.
Składniki:
- około 70 g rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 plasterków „Prosciutto Crudo”
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek „extra virgin”
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy „Dijon”
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą.
Rukolę płuczemy, osuszamy, przekładamy na talerz, dodajemy przekrojone na pół pomidorki (większe kroimy na ćwiartki) i starty parmezan. Wszystko polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Plasterki prosciutto przekrawamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy w sałatce.
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową sałatkę.
Smacznego 🙂