Pierogi ruskie


Dzisiaj domowe ruskie pierogi, o niebo lepsze od kupnych… Jeśli znajdziecie trochę czasu, naprawdę warto je zrobić.

Pierogi ruskie

Składniki:

Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40 sztuk.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g białego sera
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie może być grudek). Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków. Dołożyć biały i żółty ser. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.  

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie.

Pierogi ruskie podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pierogi z ciecierzycą i marchewką

Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano

Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *