Pierogi z ciecierzycą i marchewką


Pierogi z ciecierzycą i marchewką, doprawione chili i kminem rzymskim. Pomysł na bezmięsny obiad. Pierożki są pyszne i proste do przygotowania.  Polecam! 🙂

Pierogi z ciecierzycą i marchewką

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • zrumieniona na maśle cebula

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.

Farsz:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumienić.

Do kielicha blendera wrzucić ugotowaną ciecierzycę, obraną i pokrojoną marchewkę, kmin rzymski i chili. Zmiksować na gładką masę. Dodać zawartość patelni i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

→ Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym

Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano

Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *