Pierogi z ciecierzycą i marchewką


Pierogi z ciecierzycą i marchewką, doprawione chili i kminem rzymskim. Pomysł na bezmięsny obiad. Pierożki są przede wszystkim pyszne i proste do przygotowania. Z pewnością polecam! 🙂

Pierogi z ciecierzycą i marchewkąPierogi z ciecierzycą i marchewką

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • zrumieniona na maśle cebula

Przygotowanie pierogów z ciecierzycą i marchewką:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Potem wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.

Farsz:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumienić.

Do kielicha blendera wrzucić ugotowaną ciecierzycę, obraną i pokrojoną marchewkę, kmin rzymski, a także chili. Zmiksować na gładką masę. Dodać zawartość patelni i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Następnie nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Pierogi z ciecierzycą i marchewką