Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie farszu nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy ugotować soczewicę i zmiksować ją z suszonymi pomidorami na gładką masę. Dodać zrumienioną cebulkę, doprawić i wymieszać. Proste, prawda? A w smaku pierożki są naprawdę przepyszne. Bez wątpienia bardzo polecam! 🙂
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (285 g)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- zrumieniona na maśle cebula
Przygotowanie pierogów z soczewicą i suszonymi pomidorami:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, a także dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Następnie wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.
Farsz:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumienić.
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu i odsączyć (odciskając na sitku z nadmiaru wody). Dodać odsączone suszone pomidory i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać chili, zrumienioną cebulę z czosnkiem i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Następnie nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Podawać ze zrumienioną cebulką.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Ile osób mogę nakarmić ilością pierogów z przepisu?
Wyjdzie około 38 sztuk.