Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami


Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie farszu nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy ugotować soczewicę i zmiksować ją z suszonymi pomidorami na gładką masę. Dodać zrumienioną cebulkę, doprawić i wymieszać. Proste, prawda? A w smaku pierożki są naprawdę przepyszne. Bardzo polecam! 🙂

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (285 g)
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • zrumieniona na maśle cebula

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.

Farsz:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumienić.

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu i odsączyć (odciskając na sitku z nadmiaru wody). Dodać odsączone suszone pomidory i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać chili, zrumienioną cebulę z czosnkiem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić. Podawać ze zrumienioną cebulką.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pierogi ruskie

Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano

Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym

Pierogi z makiem

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *