Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano


Pomysłów na pierogi jest mnóstwo. Każdy z nas ma swoje ulubione, do których często wraca. Osobiście wolę te na słono niż na słodko, z wyjątkiem pierogów z makiem 😉 Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską, czyli pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano. To dowód na to, że w prostocie tkwi smak. Polecam!

Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 600 g ziemniaków
  • 8 suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej)
  • 100 g sera grana padano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • masło
  • ser grana padano

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.

Farsz:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać śmietanę i bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie może być grudek). Ostudzić.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zrumienić. Całość przełożyć do ziemniaków, dodać bardzo drobno posiekane suszone pomidory (odsączone z zalewy) i starty na małych oczkach ser grana padano. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Odcedzić.

Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić pierogi i wymieszać. Następnie przełożyć na talerz i posypać startym serem grana padano.

Smacznego 🙂




To też może Cie zainteresować:

Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym

Pierogi ruskie

Smażone pierogi z wołowiną na ostro

Pierogi z makiem

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *