Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą


Szukacie inspiracji na wegetariański obiad lub ciepłą kolację? Zapraszam na pieczone bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą, a także z dodatkiem aromatycznych ziół. Takie połączenie musi smakować 😉 Słodkie ziemniaki są pyszne, sycące i bardzo proste do przygotowania. Polecam!

Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetąBataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą

Składniki:

  • 5 małych batatów
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • około 100 g sera feta (lub typu feta)
  • 2 garście jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Bataty faszerowane soczewicą – przygotowanie:

Bataty dokładnie umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie natrzeć oliwą. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut.

Zabieramy się za farsz 🙂

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zrumienić. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę, pół puszki pomidorów (razem z zalewą), lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać), mielony kmin rzymski, suszony imbir i cynamon. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem.

Upieczone bataty wyjąć i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ (polecam wykorzystać go do smoothie z batatów), zostawiając około 1,5 cm od brzegów. Potem przygotowanym nadzieniem wypełnić bataty, a na wierzch rozłożyć pokrojony ser feta. Na koniec ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą