Szukacie inspiracji na wegetariański obiad lub ciepłą kolację? Zapraszam na pieczone bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą, a także z dodatkiem aromatycznych ziół. Takie połączenie musi smakować 😉 Słodkie ziemniaki są pyszne, sycące i bardzo proste do przygotowania. Polecam!
Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą
Składniki:
- 5 małych batatów
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- około 100 g sera feta (lub typu feta)
- 2 garście jarmużu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Bataty faszerowane soczewicą – przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie natrzeć oliwą. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut.
Zabieramy się za farsz 🙂
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zrumienić. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę, pół puszki pomidorów (razem z zalewą), lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać), mielony kmin rzymski, suszony imbir i cynamon. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Upieczone bataty wyjąć i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ (polecam wykorzystać go do smoothie z batatów), zostawiając około 1,5 cm od brzegów. Potem przygotowanym nadzieniem wypełnić bataty, a na wierzch rozłożyć pokrojony ser feta. Na koniec ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Genialna receptura! Zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂