Tort ajerkoniakowy


Znakomity tort ajerkoniakowy, ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię 😉 ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to czekoladowo – kawowy ganache. Rewelacja! Dominującym smakiem jest ajerkoniak, który w połączeniu z kremem czekoladowym, tworzą niepowtarzalny smak. Tort pięknie się prezentuje i smakuje wspaniale. Bardzo polecam 🙂

Tort ajerkoniakowy

Tort ajerkoniakowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka z ajerkoniakiem:

  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny

Krem czekoladowo – kawowy:

  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • 1 łyżeczka cukru

Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki 30 %

Dodatkowo:

  • słodkości do ozdoby
  • złoty pył jadalny

Przygotowanie:

Biszkopt:

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30-35 min. (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.

Wierzch biszkoptu równo ściąć (ewentualną górkę). Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy równe części.

Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.

Pianka z ajerkoniakiem:

Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia.  Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( nie wolno zagotować!), wlać ajerkoniak i wymieszać.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ajerkoniaku z żelatyną (nie odwrotnie!), wymieszać i całość dodać do pozostałej masy. Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje.

Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Kiedy masa ajerkoniakowa zacznie tężeć, połowę rozprowadzić na pierwszej warstwie biszkoptu. Następnie przykryć drugą warstwą, nasączyć go i rozprowadzić pozostałą warstwę masy. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu, nasączyć go i wstawić do lodówki do stężenia.

Krem czekoladowo – kawowy:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, kawę rozpuszczalną i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem czekoladowy. Gotowym kremem obsmarować cały tort i wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby polewa trochę zgęstniała. Następnie polać wierzch tortu i udekorować słodkościami.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tort babci

Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

Tort kajmakowy z krakersami

Tort bezowy z czekoladą i malinami

Tort z malinami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *