Likier kajmakowy


Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na banalnie prosty do przygotowania i genialny w smaku likier kajmakowy. Pyszny, kremowy, idealny na babskie spotkania lub jako dodatek do deserów. Robiąc go samemu, a nie kupując w sklepie sporo zaoszczędzimy 😉 Bardzo polecam!

Likier kajmakowy

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) gostyńskiej (510 g)
  • 1 i 3/4 szklanki wódki (użyłam Bols )
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do rondelka przełożyć masę kajmakową i wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać na malutkim ogniu cięgle mieszając, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie wlać wódkę, szczyptę soli i wymieszać. Gotowy likier kajmakowy przelać do butelki i schłodzić. Przed użyciem wstrząsnąć.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Deser bananowy z kajmakiem

Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

Ciasto snickers

Ciasto krówkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *