Przepyszne ciasteczka z pieczonych batatów z dodatkiem skórki pomarańczowej. Rewelacyjne! Mięciutkie, aromatyczne, wspaniałe z każdym kęsem. Słodkie ziemniaki idealnie nadają się do słodkich wypieków i mają ładny kolor. Ciekawa jestem czy ciasteczka pomarańczowe z batatów skradną Wasze serca? 😉
Ciasteczka pomarańczowe z batatów
Składniki:
- 1 szklanka puree z batatów
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 180 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasteczka pomarańczowe z batatów – przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 – 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 – 17 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: