Ciasteczka pomarańczowe z batatów


Przepyszne ciasteczka z pieczonych batatów z dodatkiem skórki pomarańczowej. Rewelacyjne! Mięciutkie, aromatyczne, wspaniałe z każdym kęsem. Słodkie ziemniaki idealnie nadają się do słodkich wypieków i mają ładny kolor. Ciekawa jestem czy ciasteczka pomarańczowe z batatów skradną Wasze serca? 😉

Ciasteczka pomarańczowe z batatów

Składniki:

  • 1 szklanka puree z batatów
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 180 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 – 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 – 17 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru

Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą

Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową

Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe

Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *