Placuszki kokosowe z ananasem


Placuszki kokosowe z z ananasem to idealny pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Proste do wykonania i pyszne. Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, to jedno z moich ulubionych. Jeśli macie czas i ochotę, zachęcam również do wypróbowania crumble kokosowo – ananasowe z daktylami oraz kruche ciasto ananasowo – kokosowe z kruszonką. Mówię Wam, PYCHA! 🙂

Placuszki kokosowe z ananasem

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do miseczki wbić jajka, dodać mleko kokosowe, cukier, szczyptę soli. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojonego ananasa i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Placuszki serowe z borówkami

Pancakes z truskawkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym

Crumble kokosowo – ananasowe z daktylami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *