Placuszki kokosowe z z ananasem to idealny pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Proste do wykonania i pyszne. Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, to jedno z moich ulubionych. Jeśli macie czas i ochotę, zachęcam również do wypróbowania crumble kokosowo – ananasowe z daktylami oraz kruche ciasto ananasowo – kokosowe z kruszonką. Mówię Wam, PYCHA! 🙂
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 jajka
- 2 – 3 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Placuszki kokosowe z ananasem – przygotowanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko kokosowe, cukier, szczyptę soli. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojonego ananasa i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: