Kruche ciasto ananasowo-kokosowe z kruszonką


Przepyszne! Kruche ciasto ze świeżym ananasem i wiórkami kokosowymi z dodatkiem suszonych daktyli i posypane kokosowo – maślaną kruszonką. Rewelacyjne, jedne z najlepszych połączeń! Musicie spróbować 🙂 Zapewniam, że zadowoli nawet wybredne podniebienia i zniknie jeszcze ciepłe 😉

Kruche ciasto ananasowo-kokosowe z kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 160 g masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 małe dojrzałe ananasy
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 suszonych daktyli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.

Kruszonka:

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.

Nadzienie:

Ananasy obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek wycinamy i wyrzucamy). Dodajemy posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kruche ciasta z rabarbarem, daktylami i kruszonką

Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami

Raffaello z truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Szarlotka z bezą (pianką)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Kruche ciasto ananasowo-kokosowe z kruszonką