Pyszne, kruche i nie za słodkie ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, ale w oryginale były rodzynki. Niestety… za nimi nie przepadam, więc zastąpiłam je suszonymi daktylami. Sprawdziły się idealnie, dzięki czemu rabarbar nabrał nutki słodyczy. Można też użyć suszonych fig, kwestia gustu. Bądź co bądź ciasto i tak wyjdzie przepyszne. Polecam o każdej porze dnia 😉
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 160 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść suszonych daktyli lub rodzynek, fig
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 110 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.
Kruszonka:
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Nadzienie:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane suszone daktyle, rodzynki lub figi. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Przekładamy na podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą
→ Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką