Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym i warzywami (papryką, cukinią i pomidorami), zapiekany z sosem beszamelowym, a także parmezanem. Pycha! Bez wątpienia połączenie doskonałe, szczególnie dla miłośników włoskich smaków. To idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Makaronowe rurki można faszerować różnego rodzaju mięsami, serami lub warzywami. Pomysłów jest mnóstwo! Polecam 🙂
Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
- około 21 rurek cannelloni
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 dużej cukinii
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 100 g parmezanu
Przygotowanie cannelloni z mięsem mielonym i warzywami:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Potem dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, rozmaryn, oregano i szczyptę soli. Lekko podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać drobno pokrojoną paprykę i cukinię, chwilę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki (z zalewą!) i zagotować. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełnić makaronowe rurki (surowe!) i ułożyć w delikatnie wysmarowanej masłem formie do zapiekania (jedną warstwę!).
Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuścić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dolać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Potem dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.
Gotowym sosem beszamelowym dokładnie zalać rurki z farszem i na koniec posypać startym parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: