Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami


Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym, papryką, cukinią i pomidorami, zapiekany z sosem beszamelowym i parmezanem. Pycha! Połączenie doskonałe, szczególnie dla miłośników włoskich smaków. To idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Makaronowe rurki można faszerować różnego rodzaju mięsami, serami lub warzywami. Pomysłów jest mnóstwo! Polecam 🙂

Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

Składniki:

  • około 21 rurek cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g parmezanu

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, rozmaryn, oregano i szczyptę soli. Lekko podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać drobno pokrojoną paprykę i cukinię, chwilę podsmażać. Następnie dołożyć pomidory z puszki (z zalewą!) i zagotować. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowym farszem wypełnić makaronowe rurki (surowe!) i ułożyć w delikatnie wysmarowanej masłem formie do zapiekania (jedną warstwę!).

Sos beszamelowy:

Na patelni rozpuścić masło (na małym gazie), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolać mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić solą i pieprzem.

Gotowym sosem beszamelowym dokładnie zalać rurki z farszem i posypać startym parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *