Klasyczne połączenie smaków. Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem z dodatkiem natki pietruszki i zrumienionej cebulki. O tej porze roku papryki są tańsze, warto więc przygotować z nich coś pysznego. Paprykę faszerowaną można jeść samą albo z sosem np. pomidorowym lub grzybowym. Polecam 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. karkówka)
- 100 g ryżu
- 6 średnich czerwonych papryk
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3/4 szklanki bulionu
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki wody (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Papryki myjemy, odcinamy „kapelusiki” i usuwamy gniazda nasienne.
Na oleju rumienimy posiekaną cebulę.
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, paprykę w proszku, ugotowany ryż i zrumienioną cebulkę. Dokładnie wszystko mieszamy (najlepiej dłonią). Gdyby masa była za sucha dolewamy 3 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem wypełniamy papryki i przykrywamy „kapelusikami”. Układamy na dużej i wysokiej patelni (lub w garnku). Wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 45 minut.
Smacznego 🙂