Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z połówkami jabłek, cynamonem i warstwą orzechów włoskich. Jedna z najsmaczniejszych. Polecam 🙂
Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 7 i 1/2 małych jabłek
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier puder. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki . Zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Dzielimy na dwie nierówne części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i bardzo drobniutko siekamy.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.
Blaszkę o wymiarach 22 x 32 wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dno blaszki. Jeżeli ciasto będzie się rwało, dolepiamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (na papierze do pieczenia) na placek trochę większy niż blaszka. Na dno blaszki z ciastem rozsypujemy równą warstwę posiekanych orzechów włoskich. Na to układamy połówki jabłek, posypujemy cynamonem i polewamy miodem. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i dociskamy tak, aby ciasto przylegało do jabłek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40-45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Co roku sobie obiecuję, że taką upiekę;)
Pycha… Warto upiec 🙂
Fajny pomysł z tymi połówkami jabłek 🙂