Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie 🙂 Polecam 🙂
Składniki (na około 10 naleśników):
Farsz:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (bez zalewy)
- 1 cebula
- 1/3 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
- szczypta chili
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- około 100 g sera cheddar
Przygotowanie:
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, utarty w moździerzu kmin rzymski razem z kolendrą, oregano, chili i odrobinę soli. Wszystko lekko rumienimy, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, suszony czosnek i paprykę w proszku. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu, aż woda odparuje i papryka lekko zmięknie. Dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy i doprawiamy solą.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą) i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy jak na krokiety i układamy w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Smacznego 🙂