Naleśniki


Naleśniki są jednym z najłatwiejszych i najpopularniejszych dań, które każdy zna i lubi. Mogą być przyrządzane na słodko z bitą śmietaną, owocami itp. lub wytrawnie np. z mięsnym farszem lub warzywami. Naleśniki z tego przepisu są cienkie, ale jeżeli wolicie grubsze, dosypcie odrobinę mąki więcej.

Naleśniki

Składniki (na około 10 naleśników):

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody lub gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka cukru (jeżeli robimy naleśniki na słodko!)
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej.

Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.

Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *