Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał 😉
Składniki:
- 600 g rabarbaru (około 5 łodyg)
- 2 czubate szklanki mąki tortowej
- 150 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 110 g masła
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!), wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozprowadzamy przygotowaną masę i rozkładamy na niej obrany i pokrojony rabarbar.
Kruszonka:
Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy do cukru i mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy (ewentualnie dosypujemy łyżkę mąki) i kruszymy na placku.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 35 – 40 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką
→ Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką
Mmm, uwielbiam takie 🙂