Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami


W zasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad 🙂

Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 puszki pomidorów (po 400 g)
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
  • około 1 szklanki bulionu
  • 3 łyżki suszonej słodkiej papryki
  • 7 suszonych pomidorów (w oleju)
  • szczypta cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony kmin rzymski, oregano, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i delikatnie solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i smażymy, aż lekko się zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru i wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone pomidory, mieszamy i  doprawiamy solą. Podajemy z kaszą kuskus.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Orientalny gulasz wołowy z batatem

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym

Placek po węgiersku

Leczo z kiełbasą i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *