W zasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad 🙂
Składniki:
- 600 g szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 puszki pomidorów (po 400 g)
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
- około 1 szklanki bulionu
- 3 łyżki suszonej słodkiej papryki
- 7 suszonych pomidorów (w oleju)
- szczypta cukru
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony kmin rzymski, oregano, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i delikatnie solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i smażymy, aż lekko się zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru i wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy solą. Podajemy z kaszą kuskus.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Orientalny gulasz wołowy z batatem
→ Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami