Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku


Co tu dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!

Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Szpinak:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek i lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem.

Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił.

Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *