Co tu dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Szpinak:
- 400 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek i lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem.
Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił.
Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego 🙂