Placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką


Puszysty, mięciutki i pachnący placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką. W sam raz na podwieczorek w towarzystwie kawy lub herbaty. Najlepszy jeszcze ciepły 😉

Placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jabłka

Orzechowa kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 90 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.

Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy wyrośnięte ciasto.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę), jednym bokiem lekko je wciskając.

Orzechowa kruszonka:

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie wierzch ciasta posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pieczemy przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Babka orzechowa z jabłkami

Ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi

Próżniak

Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką