Puszysty, mięciutki i pachnący placek drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką. W sam raz na podwieczorek w towarzystwie kawy lub herbaty. Najlepszy jeszcze ciepły 😉
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- 3 jabłka
Orzechowa kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- 90 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.
Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy wyrośnięte ciasto.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę), jednym bokiem lekko je wciskając.
Orzechowa kruszonka:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie wierzch ciasta posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pieczemy przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi
→ Próżniak
ale pyszne!!!! uwielbiam drożdżowe ciasta