Ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi


Banalnie proste do przygotowanie, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi. Robi się je w mgnieniu oka 😉 Nie trzeba nic ubijać, wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i upiec. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, a dzięki skórce pomarańczowej pięknie pachnie w całym mieszkaniu…

Ciasto miodowo - pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 5 jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką

Próżniak

Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi

Babka orzechowa z jabłkami

Szarlotka sypana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *