Banalnie proste do przygotowanie, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi. Robi się je w mgnieniu oka 😉 Nie trzeba nic ubijać, wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i upiec. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, a dzięki skórce pomarańczowej pięknie pachnie w całym mieszkaniu…
Składniki:
- 5 jabłek
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką
→ Próżniak