Pieczony filet z indyka z chorizo to sprawdzony przepis na soczyste i delikatne mięso z indyka, a przygotowanie go nie jest zbyt pracochłonne. Świetnie sprawdzi się na codzienny bądź świąteczny obiad lub po wystudzeniu jako pyszna wędlina na kanapki. Co tu dużo pisać, zapraszam na pieczony filet z indyka z chorizo 🙂
Składniki:
- 1 filet z indyka (700 g)
- 80 g chorizo (cienkie plasterki)
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
- sznurek
Przygotowanie:
Filet z indyka umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa i rozłożyć plasterki chorizo. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć oliwą z oliwek, miodem, rozmarynem, słodką papryką, pieprzem ziołowym, chili, solą i pieprzem. Przełożyć do rękawa do pieczenia i zacisnąć końce tak, aby postał „wielki cukierek”. Wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: