Pieczony filet z indyka z chorizo


Pieczony filet z indyka z chorizo to sprawdzony przepis na soczyste i delikatne mięso z indyka, a przygotowanie go nie jest zbyt pracochłonne. Świetnie sprawdzi się na codzienny bądź świąteczny obiad lub po wystudzeniu jako pyszna wędlina na kanapki. Co tu dużo pisać, zapraszam na pieczony filet z indyka z chorizo 🙂

Pieczony filet z indyka z chorizo

Składniki:

  • 1 filet z indyka (700 g)
  • 80 g chorizo (cienkie plasterki)
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • rękaw do pieczenia
  • sznurek

Przygotowanie:

Filet z indyka umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa i rozłożyć plasterki chorizo. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć oliwą z oliwek, miodem, rozmarynem, słodką papryką, pieprzem ziołowym, chili, solą i pieprzem. Przełożyć do rękawa do pieczenia i zacisnąć końce tak, aby postał „wielki cukierek”. Wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką

Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem

Pieczony schab z morelami i śliwkami

Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli

Roladki z indyka z kozim serem , szpinakiem i sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *