Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką


Sernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje przepisy z wykorzystaniem rabarbaru 🙂

Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką

Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  •  120 g masła
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • około 600 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 110 g masła

Przygotowanie:

Spód:

Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko krótko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.

Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min, aż będzie lekko złote.

Masa serowa:

Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Wsypać budyń i dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Na podpieczony spód przełożyć masę serową, na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez około 30 minut. Po około 20 minutach pieczenia na wierzchu ciasta rozkruszyć kruszonkę. Upieczony sernik wystudzić i schłodzić w lodówce.

Kruszonka:

Masło roztopić, ostudzić, dodać do cukru i mąki. Wszystko dokładnie ugnieść.

Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *