Sernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje przepisy z wykorzystaniem rabarbaru 🙂
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 120 g masła
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- około 600 g rabarbaru
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 110 g masła
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko krótko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.
Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min, aż będzie lekko złote.
Masa serowa:
Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Wsypać budyń i dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Na podpieczony spód przełożyć masę serową, na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez około 30 minut. Po około 20 minutach pieczenia na wierzchu ciasta rozkruszyć kruszonkę. Upieczony sernik wystudzić i schłodzić w lodówce.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, dodać do cukru i mąki. Wszystko dokładnie ugnieść.
Smacznego 🙂