Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan


Grillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy i lejący środek zamknięty w aksamitnej skórce… 🙂

Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami

Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami

Składniki:

  • 2 sery camembert
  • 1 malutka łodyga rabarbaru lub kawałek dużej
  • 2 łyżki orzechów pekan
  • 3 suszone daktyle
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • malutka szczypta kardamonu
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać.

Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka i wlać wodę. Dodać miód, cukier trzcinowy i kardamon. Gotować około 3 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale zachowa kształt. Sitkiem go wyjąć i odłożyć. Pozostały płyn gotować do konsystencji syropu. Następnie dodać orzechy, posiekane daktyle i ugotowany rabarbar. Delikatnie wymieszać.

Ser camembert położyć na foli aluminiowej i zawinąć, tworząc sakiewkę. Położyć na ruszcie i grillować kilka minut, aż ser zrobi się miękki w środku (sprawdzić naciskając delikatnie palcem). Wyjąć i polać przygotowanym sosem. Można też przygotować go na patelni grillowej, grillujemy wtedy bez foli aluminiowej.

Smacznego 🙂

http://durszlak.pl/pliki/604

www.alma24.pl

GRILL PIKNIK Menu


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *