Pieczone figi z serem camembert i orzechami włoskimi


Pieczone figi z serem camembert i orzechami włoskimi z dodatkiem rozmarynu. Całość polana miodem, octem balsamicznym i oliwą z oliwek. To pyszna i wykwintna przekąska, idealna z lampką czerwonego wina 🙂

Pieczone figi z serem camembert i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 6 świeżych fig
  • około 100 g sera camembert
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki i powpychać ser camembert. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać miodem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Następnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi, rozmarynem i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 12 – 15 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem

Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina

Pasta figowa z orzechami włoskimi

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem

Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *