Pieczone figi z serem camembert i orzechami włoskimi z dodatkiem rozmarynu. Całość polana miodem, octem balsamicznym i oliwą z oliwek. To pyszna i wykwintna przekąska, idealna z lampką czerwonego wina 🙂
Składniki na pieczone figi z serem camembert i orzechami włoskimi:
- 6 świeżych fig
- około 100 g sera camembert
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- grubo mielony pieprz
Przygotowanie pieczonych fig z serem camembert i orzechami włoskimi:
Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki i powpychać ser camembert. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać miodem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Następnie posypać posiekanymi orzechami włoskimi, rozmarynem i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 12 – 15 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: