Kotlety mielone z boczkiem i faszerowane serem


Kotlety mielone z boczkiem i faszerowane serem to odskocznia od tradycyjnych kotletów. Dodanie boczku sprawia, że kotlety są aromatyczne i soczyste a w połączeniu z ciągnącym serem tworzą duet doskonały. Do faszerowania użyłam sera Gouda, ale może być inny, bardziej wyrazisty w smaku np. kozi 🙂

Kotlety mielone z boczkiem i faszerowane serem

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki)
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 100 g wędzonego boczku
  • około 200 g żółtego sera (użyłam Goudy)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, drobno pokrojony boczek i lekko zrumienić.

Do miski przełożyć mięso mielone, zawartość patelni i odciśniętą bułkę (nie za mocno). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę, najlepiej dłonią. Następnie wziąć porcję mięsa, w środek włożyć prostokątny kawałek sera i dokładnie oblepić go mięsem. Uformować podłużne kotlety i obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor (około 5 – 6 minut z każdej strony).

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Pulpeciki w sosie musztardowym

Gołąbki bez zawijania

Burger wołowy z grillowaną cebulą

Orientalne szaszłyki z mięsa mielonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *