Pulpeciki w sosie musztardowym


Dzisiaj propozycja obiadowa, czyli pulpeciki w sosie musztardowym. To soczyste mięsne kuleczki zatopione w kremowym sosie musztardowym z dodatkiem natki pietruszki. Świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu, na pyszny i sycący obiad.

Pulpeciki w sosie musztardowym

Składniki:

Pulpeciki:

  • 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki)
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sos musztardowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • około 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 płaska łyżka musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.

Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę i lekko odciśniętą bułkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować pulpeciki (wilgotnymi dłońmi).

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć na talerz.

Sos musztardowy:

Na tej samej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Wlać bulion i włożyć obsmażone pulpeciki. Gotować na małym ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 15 – 20 minut. Następnie dodać obydwie musztardy, śmietankę i delikatnie wymieszać. Zagotować. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Meksykańskie pulpeciki z indyka

Pulpeciki po wietnamsku

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *