Dzisiaj propozycja obiadowa, czyli pulpeciki w sosie musztardowym. To soczyste mięsne kuleczki zatopione w kremowym sosie musztardowym z dodatkiem natki pietruszki. Świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu, na pyszny i sycący obiad.
Składniki:
Pulpeciki:
- 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki)
- 1 bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sos musztardowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- około 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 płaska łyżka musztardy (użyłam sarepskiej)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pulpeciki:
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.
Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę i lekko odciśniętą bułkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować pulpeciki (wilgotnymi dłońmi).
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć na talerz.
Sos musztardowy:
Na tej samej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Wlać bulion i włożyć obsmażone pulpeciki. Gotować na małym ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 15 – 20 minut. Następnie dodać obydwie musztardy, śmietankę i delikatnie wymieszać. Zagotować. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Meksykańskie pulpeciki z indyka
→ Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym