Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców


Dzisiaj pomysł na bezmięsny obiad. Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców to danie, które posmakuje nawet osobom nielubiącym kalarepy 😉 Jest naprawdę pyszne!

Klopsiki przygotowałam z kaszy jaglanej i kalarepy razem z liśćmi. Większość osób zapomina, że liście też są jadalne 🙂 Sos  jest na bazie domowego mleka z nerkowców, które świetnie zastępuje śmietanę kremówkę. Dodałam do niego suszony czosnek niedźwiedzi (uwielbiam!), zrumienioną cebulkę i płatki drożdżowe aby uzyskać lekko serowy posmak. Wyszedł przepyszny i aksamitny…

Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców

Składniki:

Pulpeciki z kalarepy:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 średnie kalarepy (z liśćmi)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki
  • około 5 łyżek zmielonych płatków owsianych (lub bułka tarta)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sos z nerkowców:

  • 2 szklanki mleka z nerkowców
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 płaska łyżka płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pulpeciki z kalarepy:

Kaszę jaglaną ugotować (lekko rozgotować).

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić.

Z kalarepy odciąć ładne listki, umyć i oderwać wszystkie łodyżki. Listki drobno posiekać.

Kalarepy obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miseczki. Lekko posolić i odstawić na około 15 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z płynu, dodać posiekane liście, ugotowaną kaszę jaglaną, zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą, suszony czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć.

Sos z nerkowców:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Wlać mleko z nerkowców i bulion warzywny. Dodać czosnek niedźwiedzi, płatki drożdżowe i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był trochę za gęsty dolać odrobinę wody. Następnie włożyć do sosu obsmażone pulpeciki i gotować około 3 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Falafel z sosem tahini

Placki z dyni i cukinii

Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo – orzechowym

Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.