Dzisiaj pomysł na bezmięsny obiad. Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców to danie, które posmakuje nawet osobom nielubiącym kalarepy 😉 Jest naprawdę pyszne!
Klopsiki przygotowałam z kaszy jaglanej i kalarepy razem z liśćmi. Większość osób zapomina, że liście też są jadalne 🙂 Sos jest na bazie domowego mleka z nerkowców, które świetnie zastępuje śmietanę kremówkę. Dodałam do niego suszony czosnek niedźwiedzi (uwielbiam!), zrumienioną cebulkę i płatki drożdżowe aby uzyskać lekko serowy posmak. Wyszedł przepyszny i aksamitny…
Wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie z nerkowców
Składniki na wegańskie pulpeciki z kalarepy w sosie:
Pulpeciki z kalarepy:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 średnie kalarepy (z liśćmi)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki
- około 5 łyżek zmielonych płatków owsianych (lub bułka tarta)
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
Sos z nerkowców:
- 2 szklanki mleka z nerkowców
- 1 średnia cebula
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 płaska łyżka płatków drożdżowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie wegańskich pulpecików z kalarepy:
Pulpeciki z kalarepy:
Kaszę jaglaną ugotować (lekko rozgotować).
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić.
Z kalarepy odciąć ładne listki, umyć i oderwać wszystkie łodyżki. Listki drobno posiekać.
Kalarepy obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miseczki. Lekko posolić i odstawić na około 15 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z płynu, dodać posiekane liście, ugotowaną kaszę jaglaną, zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą, suszony czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć.
Sos z nerkowców:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić. Wlać mleko z nerkowców i bulion warzywny. Potem dodać czosnek niedźwiedzi, płatki drożdżowe i zagotować. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był trochę za gęsty dolać odrobinę wody. Następnie włożyć do sosu obsmażone pulpeciki i gotować około 3 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: