Placki z dyni i cukinii


Idealna potrawa dla zabieganych. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania placki z tartej dyni i cukinii z dodatkiem czosnku, cebulki, imbiru i odrobiny kminu rzymskiego. Placuszki są aromatyczne i bardzo smaczne. Można podać je z ulubioną sałatką lub zjeść same 😉

Placki z dyni i cukinii

Składniki:

  • 1/2 średniej cukinii
  • 250 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 duże jajko
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Dynię, cukinię i cebulkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajko, mąkę, imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać po jednej pełnej łyżce formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *