Idealna potrawa dla zabieganych. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania placki z tartej dyni i cukinii z dodatkiem czosnku, cebulki, imbiru i odrobiny kminu rzymskiego. Placuszki są aromatyczne i bardzo smaczne. Można podać je z ulubioną sałatką lub zjeść same 😉
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- 250 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 duże jajko
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dynię, cukinię i cebulkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajko, mąkę, imbir, utarty w moździerzu kmin rzymski, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać po jednej pełnej łyżce formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego 🙂