Lody pistacjowe


Za oknem jesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe. Polecam 🙂

Lody pistacjowe

Lody pistacjowe

Składniki:

  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 i 3/4 szklanki orzeszków pistacjowych (w łupinkach)
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Pistacje obrać z łupinek i z brązowej skórki (pocierając je między dłońmi w ściereczce). Całkiem skórki nie da się obrać, więc jeśli zostanie to nic się nie stanie. Następnie za pomocą blendera mocno zmiksować na gładką masę.

Do rondelka wlać śmietanę, mleko i doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszać i ustawić malutki ogień. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać do śmietany z mlekiem, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (nie wolno zagotować). Wyłączyć gaz, dodać masę pistacjową i dokładnie wymieszać. Można wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. Ostudzić, przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Jeżeli nie macie maszyny, lody wstawić do zamrażarki i co jakiś czas należy je zmiksować (mniej więcej co godzinę).

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *